Streetrace som fenomen

Ända sedan 1930-talet har streetrace i olika former förekommit. Streetrace är en tävling (oftast olaglig) där många bilar deltar. Bilarna är trimmade för att köra snabbare och under tävlingen kör bilarna mot varandra för att se vem som är snabbast. Streetrace är olagligt av flera anledningar men främst på grund av fortkörning. Under stora race brukar det, förutom själva tävlingsdeltagarna, även finnas följebilar som blockerar annan trafik och blockerar vägen. Detta är såklart en fara för andra trafikanter men framförallt för polis och räddningstjänst som inte kan ta sig fram.

Streetrace är väldigt populärt, särskilt här i Sverige där det hålls flera stora tävlingar varje år. Den största går i Stockholm, då samlas hundratals bilar för att köra mot varandra. Vad är vinsten då? En mindre summa pengar, dock är det själva äran av att ha Sveriges snabbaste gatbil som är det viktiga. I Stockholm blev polisen larmad om att ett streetrace hölls. Dock är det svårt för polisen att ta fast någon eftersom de har ”spanare” utsatta runtomkring tävlingsområdet. Dessa personer meddelar de deltagande om att polisen är på väg. När polisen väl är framme har de flesta skingrats och kört därifrån. Streetrace går ofta till som så att tävlarna kör i några minuter, sedan åker de vidare till ett annat ställe för att fortsätta tävlingen. Detta gör man för att inte polisen ska ta fast dem.

Stort intresse för streetrace

Det finns ett väldigt stort intresse för racing i Sverige och förutom hundratals deltagande, brukar det vara stor publik under tävlingarna. Vid större race kan publiken bestå av tusentals människor. Att publiken är väldigt stor ibland gör det också svårt för polisen att ta fast någon eftersom ingen vill vittna. Vissa streetrace är mycket mindre då endast ett tiotal bilar kör mot varandra. Ofta får de som deltar i racen reda på vart tävlingen kommer hållas några minuter innan. Då kör alla bilarna till det stället för att snabbt ha sitt race och sedan ”upplösas”.

Streetrace är väldigt populärt i Sverige och publiken brukar vara stor